Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

Cena: 55.00 zł
autor:Kaleta Agnieszka, Górnicki Krzysztof
ISBN:978-83-7583-105-4
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:444
Wydanie:dołączona płyta CD. 2009
Format:B5
Oprawa:TWARDA
Technika cieplna jest jednym z podstawowych przedmiotów wykładanych na większości
technicznych kierunków kształcenia. Zagadnienia związane z tą dziedziną wiedzy odgrywają
bowiem coraz większą rolę we współczesnej technice. Technika cieplna jest jednocześnie
przedmiotem bardzo obszernym i o znacznym stopniu trudności, a opanowanie wykładanych
w jego ramach zagadnień kosztuje studentów niemało wysiłku.
Zarówno produkcja rolnicza, jak i przetwórstwo żywności wymagają zużycia paliw,
energii, obróbki termicznej, a także zastosowania chłodnictwa. W związku z tym wiele
przedmiotów wykładanych na uczelniach rolniczych bazuje na różnych zakresach wiedzy
z techniki cieplnej.
Celem autorów niniejszego podręcznika jest omówienie podstawowych zagadnień
związanych z techniką cieplną.
Przy opracowywaniu podręcznika z dziedziny tak obszernej, jaką jest technika cieplna,
najtrudniejszym zagadnieniem jest właściwy wybór tematyki oraz proporcji między poszczególnymi
zagadnieniami.
W niniejszym podręczniku zagadnienia termodynamiczne rozważane są w ujęciu fenomenologicznym.
Termodynamika fenomenologiczna bada zjawiska w skali makroskopowej,
czyniąc przedmiotem rozważań zbiór cząsteczek. Ze względu na specyfikę zagadnień rozważanych
w inżynierii rolniczej do podręcznika włączono rozdziały dotyczące przepływu płynów
i wymiany masy. W prezentacji materiału największy nacisk położono na stronę fizykalną
opisywanych zjawisk i zrozumienie ich istoty, starając się przedstawić drogę prowadzącą do
opisu matematycznego za pomocą stworzonego fizycznego modelu zjawiska. Mniejszą wagę
natomiast przywiązywano do metodyki matematycznej omawianych zagadnień. Starano się
zastosować możliwie najprostszy aparat matematyczny, ograniczając się przy opisie do
niezbędnych równań różniczkowych. Celowo pominięto przykłady liczbowe, ponieważ jest
planowane wydanie zbioru zadań, stanowiącego uzupełnienie niniejszego podręcznika.
Rozwój technik komputerowych powoduje, że pojawiają się coraz bardziej profesjonalne
oprogramowania nie tylko do wykonywania obliczeń, symulacji złożonych procesów
fizycznych, baz danych, ale także do wspomagania procesu uczenia. Do podręcznika jest
dołączona płyta CD z pakietem programów komputerowych. Pakiet ten, oprócz znaczenia
dydaktycznego, może być również przydatny przy rozwiązywaniu problemów o charakterze
inżynierskim.
Niniejszy podręcznik zawiera podstawową wiedzę inżynierską oraz podstawy teoretyczne
procesów z dziedziny techniki cieplnej i informacje z tego zakresu użyteczne w praktyce
projektowej. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów technicznych kierunków kształcenia
uczelni rolniczych (m.in. technika rolnicza i leśna, inżynieria produkcji, inżynieria i ochrona
środowiska, technologia drewna, technologia żywności) oraz niektórych wydziałów politechnik.
Mogą z niego korzystać również pracownicy biur projektowych, instytutów naukowo-
-badawczych oraz wszyscy, których działalność zawodowa wymaga pogłębienia znajomości
podstaw techniki cieplnej.

powrót do Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej ->