Technika i technologia produkcji sztucznego lodu

Technika i technologia produkcji sztucznego lodu

Cena: 78.75 zł
autor:Sergiy Filin
ISBN:83-921555-1-3
Ilość stron:241
Wydanie:2006
Format:B5
Oprawa:miękka, lakierowana, kolorowa
"We współczesnej Ameryce
bezrobotny Amerykanin
zrezygnuje ze szklanki soku
w dobroczynnej stołówce,
jeśli nie znajdzie w niej kostki lodu..."

      Wykorzystanie do celów chłodzenia źródła ciepła o niskim potencjale, czyli zimna zakumulowanego w lodzie, jest najstarszą stosowaną dziedziną chłodnictwa, i we współczesnej terminologii technicznej określa się ją jako technikęwytwarzania lodu, w skrócie - lodotechnikę
      Współczesna sytuacja ekologiczna na świecie, w tym groźne nasilenie efektu cieplarnianego sprawia, że nadrzędne staje się zadanie zwiększenia efektywności energetycznej wszystkich urządzeń energetycznych. Dotyczy to również urządzeń chłodniczych. W warunkach, kiedy możliwości poprawienia sprawności maszynowego sposobu produkcji zimna i bazujących na nich instalacji sprężarkowych już prawie wyczerpano, dalsza optymalizacja charakterystyk energetycznych wspomnianych urządzeń jest możliwa głównie na drodze:
- akumulacji zimna oraz jej pełnego i racjonalnego wykorzystania;
- racjonalizacji i optymalizacji nie tylko pojedynczych procesów zamrażania i odmrażania, ale także algorytmu cyklu produkcji lodu w całości, zarówno od strony źródła zimna jak i od strony obiektu zamrażania;
- wykorzystania alternatywnych sposobów chłodzenia, w szczególności w urządzeniach o małej wydajności.
      Spojrzenie na lód i jego modyfi kacje (śnieg, szron, woda) z jednej strony jako na produkt procesu chłodniczego, a z drugiej postrzeganie go jako zasobnika zimna, w sposób podstawowy wyróżnia tę monografię spośród innych prac z dziedziny techniki wytwarzania lodu.

powrót do Technika i technologia produkcji sztucznego lodu ->