Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Cena: 30.00 zł
autor:Brzozowska Anna
ISBN:978-83-7583-228-0
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:232
Wydanie:wydanie IV uzupełnione, X. 2010
Format:B5
Oprawa:miękka
Toksykologia jest nauką o truciznach i zatruciach, która na podstawie badań wykonanych na zwierzętach i obserwacjach, a czasami także badaniach na ludziach poznaje zależności między budową chemiczną i działaniem biologicznym substancji szkodliwych. Toksykologia żywności bada substancje, które występują w produktach spożywczych naturalnie, są do nich celowo dodawane, dostają się jako zanieczyszczenia lub wytwarzają w czasie produkcji i przechowywania.
Wiadomości z zakresu toksykologii żywności zajmują ważne miejsce w wykształceniu specjalistów żywienia człowieka i technologii żywności. Osoby te muszą wiedzieć, jakie substancje potencjalnie szkodliwe trafiają do organizmu z produktami spożywczymi i wodą pitną, jak zminimalizować ich obecność oraz jak oceniać ryzyko związane z ich występowaniem. Wiedza taka umożliwi im podejmowanie właściwych działań w pracy zawodowej, jak również przekazywanie wiarygodnych informacji społeczeństwu, szczególnie przy wzrastającym zainteresowaniu jakością zdrowotną żywności.
Niniejsza publikacja przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW jako pomoc dydaktyczna do ćwiczeń z przedmiotu toksykologia żywności. Może również stanowić pomoc dla prowadzących zajęcia dydaktyczne w innych ośrodkach kształcących specjalistów związanych z żywnością i żywieniem.
Jest to już IV wydanie tej publikacji, której koncepcja i zakres tematyczny, podobnie jak w przypadku poprzednich wydań, zostały dostosowane do potrzeb programu nauczania realizowanego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW (nie zawiera zagadnień z zakresu zanieczyszczeń biologicznych żywności, które omawiane są w ramach innych przedmiotów).

powrót do Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń ->