Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo HUSSCH

VADEMECUM PIEKARZA Do nauki zawodu

VADEMECUM PIEKARZA Do nauki zawodu

Cena tradycyjna: 105.00 zł
Cena promocyjna: 99.75 zł
Oszczędzasz: 5.25 zł /-5%/

Autor:Hanna Lubczyńska, Helena Lipińska, Krystyna Jarosz, Andrzej Woźniakowski, Jolanta Kosakowska, Matyld,
ISBN:83-919549-5-1
Wydawnictwo:Wydawnictwo HUSSCH
Ilość stron:249
Wydanie:2006
Format:A4
Oprawa:miękka
  Książka pt. VADEMECUM PIEKARZA do nauki zawodu adresowana jest do szerokiego kręgu odbiorców, a szczególnie do:

    Właścicieli zakładów piekarskich;
    Mistrzów szkolących uczniów w piekarniach;
    Nauczycieli 3 letnich szkół zawodowych i uczniów przygotowujących się do zdawania egzaminów przed zewnętrzną komisją egzaminacyjną;
    Pracowników piekarni bez kwalifikacji przygotowujących się do zdania egzaminu czeladniczego w Izbach Rzemieślniczych;
    Książka przeznaczona jest również do wewnętrznego szkolenia pracowników, a także jako pomoc dla właścicieli zakładów w prowadzeniu produkcji piekarskiej.


VADEMECUM to opracowanie w którym kompleksowo i nowocześnie zawarta jest wiedza wymagana aktualnie od kwalifikowanego pracownika piekarni w zakresie: surowców i półproduktów piekarskich, ich oceny oraz zastosowania w produkcji, tradycyjnej i nowoczesnej technologii, organizacji produkcji, zabezpieczenia zdrowotnego żywności, bhp, ppoż i prawa pracy.

Na uwagę zasługuje fakt, ze książka zawiera również wiedzę na temat produkcji wyrobów ciastkarskich, które obok pieczywa piekarskiego można produkować w piekarni.
Niewykorzystana zdolność produkcyjna występująca w wielu zakładach z powodu ograniczonego zbytu na pieczywo, stwarza możliwość uruchamiania produkcji ciastkarskiej, w celu rozszerzania oferty asortymentowej wyrobów i zwiększania zysków.
W każdej z części „VADEMECUM" znajdują się wiadomości i fachowe wskazówki przydatne w pracy zarówno właściciela zakładu, pracownika jak i ucznia piekarskiego, a m. innymi:
W części A omówione są aktualne przepisy prawne obowiązujące w produkcji i obrocie żywnością, systemy GMP, GHP i HACCP oraz zasady prowadzenia w zakładzie produkcyjnym wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej wyrobów.
W części B znaleźć można wymogi w zakresie szkolenia pracowników, higieny produkcji oraz warunków technicznych i wyposażenia zakładu piekarskiego.
Aktualne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności nie precyzują wymogów technicznych oraz wyposażenia zakładu, określając jedynie, że muszą umożliwiać stosowanie dobrej praktyki produkcyjnej
i higienicznej. Aby ułatwić właścicielom rozwiązywanie trudnych często problemów technicznych, w części B. tego opracowania podane są konkretne wskazówki dotyczące pomieszczeń i wyposażenia zakładów, określone w oparciu o doświadczenia zawodowe praktyków - technologów piekarstwa i ciastkarstwa.
W części C omówiona jest funkcja pomieszczeń w zakładzie piekarskim i ciągi technologiczne. Układy funkcjonalne piekarni o zdolności 2 tony/16h oraz 6 ton/16h z zaznaczonymi ciągami technologicznymi, przedstawione są na 3 rysunkach - wzorcowych projektach technologicznych, wykonanych zgodnie z przepisami o projektowaniu zakładów dla potrzeb tej książki. Omówiona jest tu także organizacja produkcji w piekarni oraz struktura organizacyjna zakładu z zakresami czynności i odpowiedzialności pracowników.
W części D sposób wyczerpujący i bardzo przystępny omówione są podstawowe i pomocnicze surowce stosowane w produkcji pieczywa oraz ich wpływ na przebieg procesu technologicznego i jakość gotowego wyrobu.
Część E poświęcona jest zasadom prowadzenia w zakładzie podstawowej dokumentacji technologicznej, takiej jak receptury, normy, instrukcje i schematy produkcji. Omówione są tu również podstawowe definicje i obliczenia technologiczne.
Część F zawiera podstawy technologii wszystkich grup pieczywa, z omówieniem kolejnych etapów produkcji. Wiele miejsca poświęcono tu formowaniu ciasta - pokazano sposoby formowania kęsów na różne grupy wyrobów, szczególnie na pieczywo pszenne wyborowe i pół-cukiernicze. Formowanie ilustrowane jest rysunkami i zdjęciami. W tej części książki omówione są również nowe technologie takie jak m. innymi fermentacja ciasta z udziałem kultur starterowych oraz odroczony wypiek pieczywa.
W części G omówione są czynniki kształtujące jakość pieczywa, wady i choroba ziemniaczana oraz ocena jakości pieczywa metodą punktową.
Część H poświęcone są produkcji wyrobów ciastkarskich w piekarni. Omówiona jest organizacja tej produkcji w zakładzie piekarskim oraz technologia wyrobów z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego, biszkoptowego i biszkoptowo - tłuszczowego. Opisane tu wady wyrobów i przyczyny ich powstawania oraz sposoby konfekcjonowania będą pomocne w piekarni szczególnie w początkowym okresie po podjęciu produkcji ciastkarskiej.
Część J omawia zasady znakowania pieczywa i wyrobów ciastkarskich, wg stanu prawnego na dzień 1 stycznia 2006 r.
W części K omówione są podstawowe wiadomości z zakresu bezpieczeństwa pracy i ochrony ppoż
Część L poświęcona jest wybranym zagadnieniom z prawa pracy zawiera informacje z tego zakresu potrzebne zarówno pracownikowi piekarni jak i jego pracodawcy.
W przystępnej formie z zamieszczonymi przykładami i wzorami przedstawione są tematy takie jak:
- warunki dopuszczenia do pracy pracownika piekarni,
- prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy,
- rodzaje umów o pracę,
- czas pracy i wynagrodzenie,
- zakresy czynności i odpowiedzialności pracownika,
- podstawowe pojęcia z zakresu prawa podatkowego
- umiejętność pisania CV, listu motywacyjnego oraz korespondencji zawodowej. 


zobacz spis treści

zobacz fragment książki






Opinie książki VADEMECUM PIEKARZA Do nauki zawodu

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- Poczta Ekonomiczna (przelew),
- Poczta kurierska 24h (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.