Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka

Środowisko wewnętrzne, wentylacja i wyposażenie technologiczne pomieszczeń inwentarskich. Bydło, kozy i owce.

Środowisko wewnętrzne, wentylacja i wyposażenie technologiczne pomieszczeń inwentarskich. Bydło, kozy i owce.

Cena: 84.00 zł
niedostępna
Autor:Bolesław Gaziński,
ISBN:9788361265603
Ilość stron:262
Wydanie:2012
Format:b5
Oprawa:miękka
Środowisko wewnętrzne, wentylacja i wyposażenie technologiczne pomieszczeń inwentarskich. Bydło, kozy i owce.

Spis treści
Wstęp...................................................................................................................................VII
Autorzy.................................................................................................................................IX
1. Budynek inwentarski i jego środowisko wewnętrzne........................................................1
1.1. Środowisko wewnętrzne budynku inwentarskiego..........................................................1
1.1.1. Zależności między czynnikami tworzącymi środowisko wewnętrzne.........................1
1.1.2. Czynniki zewnętrzne wpływające na zwierzęta...........................................................3
1.1.3. Klimat zewnętrzny i jego wpływ na środowisko wewnętrzne......................................4
1.1.4. Temperatura powietrza w pomieszczeniu.....................................................................9
1.1.5. Wilgotność względna powietrza w pomieszczeniach.................................................11
1.1.6. Prędkość przepływu powietrza w strefie przebywania zwierząt.................................12
1.1.7. Wymagany skład powietrza........................................................................................13
1.1.8. Oświetlenie pomieszczeń............................................................................................14
1.1.9. Emisja ciepła, wilgoci i zanieczyszczeń.....................................................................17
1.1.10. Uwagi końcowe........................................................................................................20
1.2. Wymiarowanie cieplne budynku inwentarskiego..........................................................21
1.2.1. Bilans cieplny budynku inwentarskiego.....................................................................21
1.2.2. Wymagania cieplne budynków inwentarskich............................................................24
1.2.3. Charakterystyka materiałów ciepłochronwych...........................................................26
1.2.4. Zadania zewnętrznych przegród budowlanych...........................................................29
1.2.5. Współczynnik przenikania ciepła U...........................................................................35
1.2.6. Przepływ ciepła przez przegrody budowlane.............................................................45
1.2.7. Przepływ wilgoci przez przegrody..............................................................................48
1.2.8. Wpływ wilgoci na konstrukcję budynku....................................................................57
1.2.9. Ściany zewnętrzne......................................................................................................58
1.2.10. Dachy i stropy...........................................................................................................64
1.2.11. Posadzki w budynkach inwentarskich......................................................................67
1.2.12. Okna i drzwi..............................................................................................................69
Literatura...............................................................................................................................73
2. Wentylacja w budynkach inwentarskich......................................................................75
2.1. Cel stosowania wentylacji..............................................................................................75
2.2. Wentylacja grawitacyjna................................................................................................82
2.3. Wentylacja mechaniczna................................................................................................83
2.4. Układy wentylacyjne związane z odzyskiem ciepła......................................................90
Literatura...............................................................................................................................93
Automatyka procesów wentylacji w budynkach inwentarskich
3. Warunki klimatyczne pomieszczeń dla kóz i owiec ....................................................95
3.1. Kozy...............................................................................................................................95
3.2. Owce..............................................................................................................................99
Literatura.............................................................................................................................104.
4. Warunki klimatyczne pomieszczeń dla bydła............................................................105
4.1. Parametry klimatu wewnętrznego i jego wpływ na zwierzęta.....................................105
II
4.1.1. Promienie słoneczne.................................................................................................105
4.1.2. Ruch powietrza.........................................................................................................106
4.1.3. Skład powietrza atmosferycznego............................................................................107
4.1.4. Promieniowanie geopatyczne...................................................................................108
4.1.5. Ciśnienie atmosferyczne...........................................................................................109
4.2. Parametry klimatu wewnętrznego i jego wpływ na zwierzęta.....................................110
4.2.1. Temperatura powietrza w oborze..............................................................................110
4.2.1.1. Parowanie (ciepło utajone).................................................................................... 111
4.2.1.2. Promieniowanie.....................................................................................................113
4.2.1.3. Kondukcja..............................................................................................................113
4.2.2. Wilgotność powietrza................................................................................................122
4.2.3. Mikroklimat pomieszczeń dla bydła.........................................................................129
4.2.4. Prędkość przepływu powietrza w strefie przebywania zwierząt ..............................129
4.2.5. Ochładzanie...............................................................................................................131
4.2.6. Wymagany skład powietrza w pomieszczeniach dla bydła......................................132
4.2.6.1. Zanieczyszczenie powietrza w oborach kurzem, pyłami.......................................139
4.2.6.2. Zanieczyszczenie powietrza drobnoustrojami.......................................................139
4.2.6.3. Jonizacja powietrza................................................................................................141
4.2.7. Emisja ciepła, wilgoci i zanieczyszczeń...................................................................142
4.2.8. Oświetlenie pomieszczeń dla bydła..........................................................................142
4.2.9. Podsumowanie..........................................................................................................150
Literatura.............................................................................................................................151
5. Wyposażenie obór.........................................................................................................157
5.1. Systemy karmienia ......................................................................................................157
5.2. Systemy pojenia: poidła i lizawki................................................................................162
5.3. Wygrodzenia stanowisk...............................................................................................164
5.4. Systemy usuwania obornika: zgarniacze obornika......................................................166
5.5. Ważenie i identyfikacja elektroniczna zwierząt...........................................................168
5.6. Szczoty dla bydła.........................................................................................................170
5.7. Dojarki i systemy udojowe..........................................................................................171
5.8. Schładzalniki do mleka................................................................................................176
5.9. Środki chemiczne do mycia i dezynfekcji dojarek i urządzeń chłodniczych..............177
5.10. Wozy paszowe............................................................................................................178
Literatura.............................................................................................................................181
6. Zabezpieczenie budynków przed gryzoniami............................................................185
6.1. Gryzonie pospolite w zabudowaniach inwentarskich..................................................185
6.1.1. Mysz domowa (Mus musculus)................................................................................185
6.1.2. Mysz polna (Apodemus agrarius).............................................................................187
6.1.3. Mysz zaroślowa (Apodemus sylvaticus)...................................................................188
6.1.4. Szczur wędrowny (Rattus norvegicus).....................................................................188
6.1.5. Szczur śniady (Rattus rattus)....................................................................................190
6.2. Szkodliwość gryzoni....................................................................................................192
III
6.3. Jak wykryć występowanie gryzoni w obiekcie inwentarskim i wokół niego..............198
6.3.1. Odgłosy aktywności gryzoni.....................................................................................198
6.3.2. Podniecenie psów lub kotów....................................................................................198
6.3.3. Odchody gryzoni.......................................................................................................199
6.3.4. Ślady po moczu gryzoni ...........................................................................................200
6.3.5. Zapach ......................................................................................................................200
6.3.6. Smugi zabrudzeń po ocieraniu się ...........................................................................200
6.3.7. Ślady stóp i ogona ....................................................................................................201
6.3.8. Ścieżki ......................................................................................................................201
6.3.9. Uszkodzone produkty i struktura budynku...............................................................202
6.3.10. Nory........................................................................................................................202
6.3.11. Widoczne żywe gryzonie........................................................................................203
6.4. Zwalczanie gryzoni......................................................................................................203
6.4.1. Metody sanitarno-higieniczne...................................................................................204
6.5. Profilaktyczne zabezpieczenie budynków...................................................................205
6.6. Szczuroszczelność budynków......................................................................................209
7. Owadoszczelność obiektów inwentarskich.................................................................211
7.1. Owady – szkodniki w otoczeniu człowieka i zwierząt inwentarskich.........................211
7.1.1. Owady o znaczeniu sanitarno-epidemiologicznym..................................................212
7.1.2. Owady szkodliwe pod względem gospodarczym.....................................................217
7.1.3. Stawonogi dokuczliwe..............................................................................................219
7.1.4. Zwierzęta pasożytnicze.............................................................................................219
7.1.5. Zwierzęta jadowite....................................................................................................224
7.2. Zapobieganie występowaniu szkodliwych owadów w budynkach inwentarskich......226
7.2.1. Otoczenie budynku inwentarskiego..........................................................................227
7.2.2. Budynek inwentarski................................................................................................229
7.2.3. Pomieszczenia budynku inwentarskiego..................................................................230
8. Kontrola środowiska wewnętrznego i eksploatacja budynku...................................233
8.1. Kontrola parametrów mikroklimatu............................................................................233
8.1.1. Temperatura powietrza..............................................................................................233
8.1.2. Pomiary wilgotności powietrza.................................................................................238
8.1.3. Pomiary prędkości i strumienia objętości powietrza................................................242
8.2. Ocena efektywności układu wentylacyjnego...............................................................248
8.3. Regulacja parametrów mikroklimatu...........................................................................249
8.3.1. Konieczność regulacji...............................................................................................249
8.3.2. Regulacja dwupołożeniowa......................................................................................251
8.3.3. Ciągła regulacja ilości powietrza wentylacyjnego....................................................253
8.4. Sposoby pomiaru klimatu w pomieszczeniach inwentarskich istniejących................256
8.5. Ochrona antykorozyjna instalacji grzewczych i wentylacyjnych................................259
Literatura......................................

zobacz fragment książki





Opinie książki Środowisko wewnętrzne, wentylacja i wyposażenie technologiczne pomieszczeń inwentarskich. Bydło, kozy i owce.

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- kurierska usługa DPD (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.