![]() |
Podstawy dietetyki |
Cena: 32.00 zł |
Autor: | pod redakcją JACKA BUJKO, |
ISBN: | 978-83-7583-038-5 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 237 |
Wydanie: | 2008 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka |
Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych.
Przedmowa (Jacek Bujko) 5
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
(Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego Przedmowa (Jacek Bujko) 5
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
(Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
(Danuta Gajewska) 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy
(JacekBujko, Sa'eedBawa) 219Danuta Gajewska) 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
(Danuta Gajewska) 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
(Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego Przedmowa (Jacek Bujko) 5
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
(Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
(Danuta Gajewska) 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy
(JacekBujko, Sa'eedBawa) 219Danuta Gajewska) 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
(Danuta Gajewska) 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy