Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo HUSSCH

PORADNIK JAK W PIEKARNI I CUKIERNI CIASTKARNI, ustalać terminy trwałości wyrobów, prawidłowo znakować wyroby

PORADNIK JAK W PIEKARNI I CUKIERNI CIASTKARNI, ustalać terminy trwałości wyrobów, prawidłowo znakować wyroby

Cena tradycyjna: 79.00 zł
Cena promocyjna: 75.05 zł
Oszczędzasz: 3.95 zł /-5%/

Autor:Hanna Lubczyńska, Helena Lipińska,
ISBN:978-83-919549-6-6
Wydawnictwo:Wydawnictwo HUSSCH
Wydanie:2007
Format:A4
Oprawa:miękka, klejona, foliowana
PORADNIK JAK W PIEKARNI I CUKIERNI / CIASTKARNI ustalać terminy trwałości wyrobów, prawidłowo znakować wyroby, dokumentować higienę pracy, określać ryzyko zawodowe na stanowiskach pracy.
PORADNIK, w którym omówione są zasady:
  • Ustalania przez producenta terminów trwałości pieczywa i wyrobów ciastkarskich;
  • Prawidłowego znakowania wyrobów;
  • Dokumentowania higieny pracy w piekarni i cukierni / ciastkarni;
  • Określanie ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy;

Obowiązek stosowania zasad omówionych w PORADNIKU wynika z aktualnych przepisów krajowych i unijnych i jest obecnie rygorystycznie egzekwowany przez służby sanitarne.

PORADNIK jest skonsultowany z resortowymi specjalistami i organizacjami działającymi w branży piekarskiej i cukierniczej.
A. USTALANIE PRZEZ PRODUCENTA MINIMALNYCH TERMINÓW
    TRWAŁOŚCI WYROBÓW..............................................................................
    I. Z CZEGO WYNIKA TAKI OBOWIĄZEK?........................................................
   II. PIECZYWO I WYROBY CIASTKARSKIE WYPIEKANE W CAŁOŚCI.
      PRÓBY PRZECHOWALNICZE I USTALANIE OKRESÓW MINIMALNEJ 
      TRWAŁOŚCI.................................................................................................
      1. Pieczywo..................................................................................................
      2. Wyroby ciastkarskie wypiekane w całości.................................................... 
  III. WYROBY CIASTKARSKIE Z KREMAMI I NADZIENIAMI NIEWYPIEKANE
       W CAŁOŚCI. PRÓBY PRZECHOWALNICZE I USTALANIE TERMINÓW
       PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA...................................................................
       Załącznik 1. - Tabela badań przechowalniczych pieczywa
       Załącznik 2. - Tabela badań przechowalniczych wyrobów ciastkarskich
       Załącznik 3. - Struktura i tekstura wyrobów ciastkarskich
       Załącznik 4. - Orientacyjne okresy minimalnej trwałości niektórych
                            wyrobów ciastkarskich wypiekanych w całości
       Załącznik 5. - Orientacyjne okresy przydatności do spożycia niektórych
                            wyrobów ciastkarskich niewypiekanych w całości
B. ZNAKOWANIE PIECZYWA I WYROBÓW CIASTKARSKICH.............................
  I. ZNAKOWANIE PIECZYWA I WYROBÓW CIASTKARSKICH W 
     OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH...........................................................
     1. Nazwa produktu..........................................................................................
     2. Wykaz składników......................................................................................
     3. Data minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia.....................
     4. Dane identyfikujące producenta....................................................................
     5. Zawartość netto wyrobów piekarskich i ciastkarskich.....................................
     6. Warunki przechowywania............................................................................
     7. Oznaczenie partii produkcyjnej....................................................................
     8. Przykładowe oznakowanie pieczywa i wyrobów ciastkarskich........................
  II. ZNAKOWANIE PIECZYWA I WYROBÓW CIASTKARSKICH BEZ OPAKOWAŃ
      JEDNOSTKOWYCH.......................................................................................
  III. ZNAKOWANIE PIECZYWA I WYROBÓW CIASTKARSKICH W 
      OPAKOWANIACH ZBIORCZYCH....................................................................
       Załącznik 1. - Składniki alergenne
       Załącznik 2. - Wykaz składników i substancji które nie muszą być
                           znakowane z odniesieniem do składnika alergennego
       Załącznik 3. - Składniki, w stosunku do których zamiast ich nazwy w wykazie
                           składników może być podana nazwa ich kategorii
C. HIGIENA PRACY I BEZPIECZEŃSTWO PRACY W PIEKARNI I CIASTKARNI.....
  I. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY 
      PRACY........................................................................................................ 
    1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w piekarni/ciastkarni.....................................
    2. Czynniki szkodliwe dla zdrowia pracowników piekarń i ciastkarń......................
    3. Zasady bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń w piekarni/ciastkarni............... 
    4. Zbiór podstawowych aktów prawnych bhp w zakładach piekarskich 
        i ciastkarskich.............................................................................................
 D. OPRACOWANIE RYZYKA ZAWODOWEGO DLA STANOWISK PRACY
      W PIEKARNI I CIASTKARNI .........................................................................
    I. STANOWISKA PRACY W ZAWODZIE – PIEKARZ/CUKIERNIK........................
    1. Stanowiska pracy występujące w średnich i małych piekarniach i ciastkarniach
    2. Określenie stanowiska pracy.........................................................................
    3. Organizacja stanowiska pracy.......................................................................
    4. Proces produkcji pieczywa – fazy produkcyjne................................................
    5. Pomieszczenia magazynowe, produkcyjne i socjalno-sanitarne........................
    6. Wyposażenie stanowisk pracy w piekarni.......................................................
    7. Instalacje i urządzenia elektryczne.................................................................
   II. IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ NA STANOWISKACH PRACY
       PIEKARZA – CUKIERNIKA.............................................................................
    1. Czynniki niebezpieczne.................................................................................
    2. Czynniki szkodliwe i uciążliwe.......................................................................
    3. Pomiary czynników szkodliwych i uciążliwych................................................
  III. PRZYGOTOWANIE PRACOWNIKA DO PODJĘCIA PRACY
      W PIEKARNI/CUKIERNI.................................................................................
 IV. ZASADY WYZNACZANIA DOPUSZCZALNOŚCI  RYZYKA ZAWODOWEGO......
  V. JAK OKREŚLAĆ I DOKUMENTOWAĆ RYZYKO ZAWODOWE DLA 
      STANOWISK PRACY W PIEKARNI/CIASTKARNI.............................................
 VI. PROWADZENIE DOKUMENTACJI dla potrzeb urzędowych kontroli....................
VII. ZAKRESY OBOWIĄZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI PRACOWNIKÓW
       NA POSZCZEGÓLNYCH STANOWISKACH PRACY........................................
VIII. WYKAZ ZAŁĄCZNIKÓW DO CZĘŚCI „D” od 1 – 10..........................................
BIBLIOGRAFIA ..................................................................................................




Opinie książki PORADNIK JAK W PIEKARNI I CUKIERNI CIASTKARNI, ustalać terminy trwałości wyrobów, prawidłowo znakować wyroby

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- Poczta Ekonomiczna (przelew),
- Poczta kurierska 24h (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.