Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo HUSSCH

PIEKARSTWO - receptury, normy, porady i przepisy prawne

PIEKARSTWO - receptury, normy, porady i przepisy prawne

Cena tradycyjna: 125.00 zł
Cena promocyjna: 118.75 zł
Oszczędzasz: 6.25 zł /-5%/

Autor:Z. Ambroziak, E. Staszewska, H. Lipińska, H. Lubczyńska,
ISBN:83-904111-6-4
Wydawnictwo:Wydawnictwo HUSSCH
Ilość stron:245
Wydanie:2002
Format:A4
Oprawa:miękka
wydanie trzecie uaktualnione i rozszerzone,

Książka ta, niezbędna w produkcji piekarskiej, została wznowiona jako trzecie wydanie, uaktualnione i uzupełnione.
  • szeroki zbiór receptur na pieczywo tradycyjne oraz zestaw receptur nowych, dostosowanych do obecnych wymogów rynku.
  • informacje i porady w zakresie normalizacji nowych technologii i wymogów prawa żywnościowego.
Aktualne przepisy prawne.
Mechanizmy rynkowe wchodzące w życie gospodarcze Polski z dużą intensywnością wkraczają także w strefę piekarstwa przynosząc nowe regulacje także w relacjach producent —  klient.

Współczesny klient w wyborze (preferencji) pieczywa kieruje się jego jakością (w sklepie jest to  wygląd i świeżość oceniana przez dotyk) i w mniejszym stopniu ceną. Pieczywo stało się atrakcyjnym towarem handlowym powodując gwałtowny wzrost zainteresowania inwestowaniem w piekarstwo. Piekarstwo szybko, ku zaskoczeniu wszystkich, a głównie piekarzy, przemieściło się od stanu niedoborów mocy produkcyjnych i często braku pieczywa do jego nadprodukcji rodzącej ostrą walkę konkurencyjną.

Po to, aby być co najmniej równorzędnym konkurentem w wolnorynkowej grze o zdobywanie klienta trzeba produkować coraz lepsze pieczywo przy minimalizacji kosztów jego wytwarzania i zachowaniu zasad i przepisów chroniących interesy konsumenta.

W celu pomocy piekarzom w ich codziennej, trudnej pracy podjęto opracowanie niniejszego  poradnika, którego kolejne, uaktualnione i rozszerzone wznowienie oddajemy do rąk Czytelnika.

Poradnik zawiera receptury na wszystkie rodzaje pieczywa, zarówno te odtworzone — stare i zapomniane, przepracowane od nowa i tradycyjne, a także nowe, uwzględniające aktualne tendencje żywieniowe i upodobania konsumentów.

Obok tradycyjnych receptur Czytelnik znajdzie nowe, ale już sprawdzone w praktyce receptury z wykorzystaniem zbóż niechlebowych, pseudozbóż, nasion roślin oleistych i różnego rodzaju dodatkow wzbogacających wartość odżywczą.

Opisano dla potrzeb zarówno małych rzemieślniczych piekarni jak i przemysłowych nowe technologie produkcji pieczywa umożliwiające intensyfikację (skrócenie) procesów z jednoczesnym poprawieniem jakości pieczywa i wydłużeniem okresu jego przydatności (zahamowanie zjawiska czerstwienia).

W przypadku pieczywa pszennego skrócenie procesu osiąga się przez jednofazowe (bezpośrednie) wytwarzanie ciasta często bez fermentacji w masie (w dzieży) z zastosowaniem intensywnego mieszenia najlepiej w spiralnej miesiarce, najczęściej z dodatkiem polepszaczy. Pieczywo żytnie i mieszane, zwłaszcza w przypadkach koniecznych (awaryjnych) można także wytwarzać jednofazowo z zastosowaniem gotowych kwasów lub z dodatkiem kwasów organicznych (kwas mlekowy). Coraz częściej pieczywo ukwaszane (żytnie i mieszane) wytwarzane jest z zastosowaniem do fermentacji kwasów czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej (starterów) umożliwiających stabilną i wysoką jakość chleba.



zobacz spis treści

zobacz fragment książki

WSTĘP
 
A. RECEPTURY 7
    I. Pieczywo żytnie 9
   II. Pieczywo mieszane 21
  III. Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe 48
 IV. Pieczywo pszenne pół-cukiernicze 65
  V. Pieczywo dietetyczne 74
B. NORMALIZACJA, NORMY 79
C. SYSTEMATYCZNY WYKAZ WYROBÓW SWW I POLSKA KLASYFIKACJA WYROBÓW I USŁUG PKWiU 93
D. PORADY 97
    I. Surowce piekarskie 97
    II. Jakość pieczywa 109
   III. Nowe technologie 137
  IV. Bezpieczeństwo zdrowotne pieczywa 159
  V. Znakowanie 195
  VI. Wybrane zagadnienia związane z prowadzeniem piekarni 211
E. PRZEPISY PRAWNE 237




Opinie książki PIEKARSTWO - receptury, normy, porady i przepisy prawne

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- Poczta Ekonomiczna (przelew),
- Poczta kurierska 24h (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.