Autor: | Barbara Jackiewicz, |
ISBN: | 83-71879-11-3 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo ODDK |
Ilość stron: | 100 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka, lakierowana, kolorowa |
Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
- Wstęp
- Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
- Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
- Zasady GMP/GHP
- Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
- Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
- Procedury i instrukcje
- Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
- „Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
- Przykłady dokumentacji i zapisów
- Załączniki
- Akty prawne
- Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla piekarni.
- Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania
Kategorie:
Przemysł spożywczy HACCP,
Gastronomia, żywienie,